říj12

Proč investovat do nemovitostí

Kategorie // Blog

Ještě před pár lety (přesněji před vypuknutím finanční krize na sklonku roku 2008) by nám náš starý známý pan Brzobohatý dal na tuto otázku zcela jednoznačnou odpověď – „Protože to vynáší. Vrazím prachy do bytu, pár let ho budu pronajímat a pak se pěkně napakuju, až to celý prodám. A navíc – bydlet se musí vždycky.“ Staré dobré časy trhu s nemovitostmi, kdy se prakticky jakákoli investice do nemovitosti vyplatila, krize sice poněkud narušila, nicméně pojďme dodržet jistou časovou posloupnost.

Poté, co finanční krize zasáhla celý svět, došlo k určitému zmrazení investic – banky odmítaly půjčovat peníze, obchod s nemovitostmi stagnoval, protože lidé se báli investovat.

Tato doba již pominula, v současné době se trh s nemovitostmi čím dál víc zotavuje a lidé investují do nemovitostí hlavně pod heslem „koupím byt, budu ho pronajímat a na důchod jsem zajištěný.“ Investice do nemovitostí jsou dlouhodobě považovány za vhodný způsob, jak se zajistit na důchod nebo ochránit před inflací, nicméně je třeba být obezřetný a vybrat takovou nemovitost, ze které se za nějakou dobu nestane „černá díra“, ve které budou investice mizet, místo aby nemovitost generovala další zisk.

Nabízí se otázka – co potřebuje člověk na stáří? Bydlení, jídlo a vodu. Pokud jsme zavčas mysleli na „zadní kolečka“ (vlastní bydlení), máme v podstatě vyhráno. Nemusíme „utrácet“ důchod za drahý nájem a v krajním případě třít bídu s nouzí. V praxi to pochopitelně nefunguje tak, že přesně v okamžiku, kdy odcházíme do důchodu, začneme shánět nemovitost, je třeba myslet dopředu a nemovitost pořídit v době, kdy jsme schopní splácet hypotéku (vycházíme z toho že drtivá většina lidí ji potřebuje k pořízení bytu nebo domu), ať už z vlastních příjmů, nebo z nájmu námi pronajímané nemovitosti.

Obecně platí, že vlastní nemovitost po odchodu do penze dokáže vylepšit rodinný rozpočet.  V případě potřeby může majitel vlastní byt či dům prodat, převést na potomky nebo jej odkázat. Nemovitost, jejíž historie se může počítat i v řádu desítek let, bude mít vždycky svou cenu.

S tímto úzce souvisí další sekundární důvod, proč se vyplatí investovat do nemovitostí, a sice neustále se zlepšující kvalita služeb nabízených realitními kancelářemi. S kvalitní a prověřenou realitní kanceláří za zády (např. společnost Graflunds ☺ ) je možné vyvarovat se „šlápnutí vedle“. Zkušený makléř poradí, do jaké nemovitosti se vyplatí investovat, rovněž tak je schopen poskytnout informace o případných plánovaných změnách územního plánu a s nimi spojenými potenciálními riziky pro kupujícího.

Samostatnou kapitolou by v této souvislosti mohlo být pojednání o výběru nájemníků, kteří se velkou měrou podílejí na tom, nakolik bude investice do bytu výnosná či nikoliv, ale držme se základního tématu.

Zakoupení bytu může být rovněž tak dlouhodobou „rodinnou investicí“ – rodiče pořídí dětem byt a dokud jej děti nezačnou samy využívat, je možné byt pronajímat.

Dalším důvodem, proč investovat do nemovitostí, je fakt, že návratnost investic např. do akcií, dluhopisů a jiných cenných papírů, je v dnešní době výrazně rizikovější. Nemovitost je „hmatatelná“ a hodnota materiálů, pozemku a lokality, které společně vytvářejí základ ceny nemovitosti, je nezpochybnitelná. Na rozdíl od výše zmíněných akcií, u nichž nemám možnost mít kontrolu nad firmou, jejíž akcie vlastním, natožpak ovlivnit její prosperitu. V podstatě to poslední, co mohu udělat v případě, že firma zkrachuje, je změnit si status z „akcionář“ na „vlastník bezcenných papírů“.

Investice do nemovitosti může být díky nejrůznějším půjčkám na bydlení vhodnou investicí i pro ty z nás, kteří zrovna nedisponujeme miliony ukrytými ve strožoku. Pro investování do nemovitostí mluví také aktuální nízké úrokové sazby hypotečních úvěrů.

Impulsem k investování do nemovitosti může být i rostoucí kvalita novostaveb, vyhledávaných hlavně mladými rodinami, které chtějí atraktivní bydlení s dobrou dostupností do centra města a kvalitní občanskou vybaveností – nově vybudované parky, školy, školky, prostory pro volnočasové aktivity…

Zkrátka a dobře – chce-li člověk užívat život po svém, vždycky je lepší činit tak ve svém ☺

VIDEO Z NEMOVITOSTI   Ve vyhlédavané lokalitě u přehrady v Brně Bystrci Vám navízíme...
Prodej velmi hezkého a prostorného bytu o dispozici 2+kk na ulici Bezručova, Brno - Staré...
Nabízíme exkluzivně k prodeji pěkný pozemek - zahradu v Kanicích, okr. Brno-venkov, cca...
Prodej stavebního pozemku s platným územním rozhodnutím na stavbu dvoupodlažního...
Graflunds
Realitní kancelář Graflunds nabízí