říj31

Manuál pro přípravu nemovitosti k prodeji

Kategorie // Blog

Milý kliente,

jsme rádi, že jste se s prodejem/pronájmem Vaší nemovitosti obrátil na naši společnost Graflunds.

Ať už se Vám jedná o prodej nebo pronájem rodinného domu, bytu nebo zahrady, naše následující doporučení a tipy by měly proces prodeje/pronájmu co nejvíce zefektivnit, a tím pádem i přispět k dosažení co nejvyšší finální ceny.

Pojďme si v krátkosti říci nejdůležitější „prodejní vychytávky“ pro jednotlivé typy nemovitostí.

Prodej/pronájem bytu, rodinného domu

Na začátku by bylo dobré si uvědomit, že jedním z předpokladů úspěšného prodeje Vaší nemovitosti je důkladná příprava na prohlídky. Čím víc této přípravě věnujete, tím více se přiblížíte vidině závěrečné třešničky na dortu v podobě uskutečněného prodeje.

Je nám jasné, že mnohdy probíhá nafocení nabízených prostor a následné prohlídky v době, kdy je nemovitost užívána. I tak si, prosím, uvědomte, že na budoucí majitele/nájemce Vaší nemovitosti bude daleko lépe působit, budou-li si prohlížet nemovitost sice aktuálně užívanou, nicméně odpovídajícím způsobem připravenou k prodeji.

Prohlídek se většinou účastní i ženy, které mívají při koupi dost často rozhodující slovo, z toho důvodu není zrovna taktické souhlasit s prohlídkou domu/bytu, jehož lze výstižně označit termínem „po výbuchu“.

Místnosti by měly být uklizené a působit prostorným dojmem. Může se samozřejmě stát, že v den prohlídky u Vás nastala nějaká krizová situace (manželka začala předčasně rodit, děti zlikvidovaly sousedovi skleník, pes se dostal přes plot a způsobil obecné ohrožení), která sice může kupující pobavit, nicméně těžko kvůli ní budou tolerovat např. rozestlanou postel, oblečení poházené po zemi, zbytky zubní pasty na umyvadle….

Nyní pár konkrétních typů k jednotlivým místnostem Vaší nemovitosti:

Kuchyň

Čistý dřez, sporák a vestavěné spotřebiče (i zevnitř!) by měly být samozřejmostí, málokterého zájemce nadchne pohled na vodovodní baterii pokrytou letitými nánosy vodního kamene, znečištěný sporák, nebo lednička, popř. myčka nádobí, jejichž otevření a následný čichový vjem má za následek hlubokou mdlobu kupujících.

Pracovní plochu kuchyňské linky doporučujeme vyklidit – chcete přece kupujícím předvést prostor, který budou mít k dispozici, a ne plochu a rozměrech 10x10 cm, která vznikla v důsledku pořízení kávovaru, kuchyňského robota, topinkovače……

Koupelna, wc

Mnohým z nás přijdou poněkud přitažené za vlasy televizní reklamy na koupelny a toalety, které září až oči přecházejí, nicméně vězte, že alespoň částečný „lesk jako blesk“ bude na kupující působit daleko lépe než např. umyvadlo, u kterého není jasná jeho původní barva, zrcadlo, které Vám nejen neřekne, kdo je nejkrásnější, ale které vám neřekne zhola nic, o nevyčištěné toaletě nemluvě…

V případě, že koupelnu využíváte k sušení prádla, vyvarujte se, prosím, jeho prezentace kupujícím, rovněž tak kupující pravděpodobně neocení zjištění, kolik lahviček se vejde na vanu a umyvadlo.

Všeobecně

I když je valná část naší populace kuřácká, nemůžete spoléhat na to, že zrovna Vaši kupující budou s Vámi (byť pasivně) tuto vášeň sdílet. Je dobré dům/byt před prohlídkou důkladně vyvětrat a provonět, spousta potenciálních zájemců dá hodně na první dojmy a pocity z prohlížené nemovitosti.

Rovněž tak ne každý kupující musí být nadšen z toho, že právě Vy jste vášnivým kynologem a Vaši domácnost s Vámi sdílí jeden či více psů. Máte-li nahlášenou prohlídku, dopřejte svému pejskovi klid a vezměte jej raději na procházku; zamezíte nervozitě psa z cizích lidí v jeho teritoriu a kupujícím naopak umožníte ničím nerušenou prohlídku.

Uvědomte si, prosím, že Vaši nemovitost prodáváte se vším všudy, že Vámi nabízené prostory dotváří i např. pěkný výhled, bezprostřední okolí… Disponujete-li hezkým výhledem z oken, roztáhněte před denní prohlídkou záclony, předveďte kupujícím, na co se budou moci dívat. Umytá okna (popř. žaluzie) by měla být samozřejmostí, málokdo ocení např. výhled na horu Říp, bude-li ji hledat mezi šmouhami na skle a vrstvou prachu na žaluziích.

Pokud bude prohlídka probíhat ve večerních hodinách, atmosféru příjemného a útulného domova navodíte jednoduše tím, že před prohlídkou rozsvítíte všechna světla.

Náleží-li k Vámi nabízené nemovitosti i zatravněné plochy, kupující jistě ocení pohled na upravenou zahradu.

Poněkud opomíjenou záležitostí bývá vymalování prodávané nemovitosti. Na základě našich dlouholetých zkušeností rozhodně doporučujeme vymalovat, věřte, že zrovna tahle investice bude v případě úspěšného prodeje patřit k těm vratným…

Záleží samozřejmě na tom, v jakém stupni opotřebení se zdi Vaší nemovitosti nacházejí. Pokud je pro Vás představa malování před prodejem zcela nereálná, zajistěte alespoň, že kupující nebudou během prohlídky nuceni odstraňovat si z hlavy pavučiny vlající od stropu, popř. že nebudou atakováni samotnými pavouky ☺

Prodej/pronájem zahrady, pozemku

Pro případ prodeje nebo pronájmu Vaší zahrady máme jediné doporučení: sekat, sekat, sekat ☺ Kupující těžko ocení (dle Vašich slov) krásnou a prostornou zahradu, jejíž krása a prostornost je však pro všechny (kromě Vás) umně skryta pod natolik bujnou vegetací, že pořádně není poznat, zda tohle je ještě Vaše nebo už sousedovo.

Milý kliente, věříme, že tahle naše doporučení nebudete brát jako nějaké „úkoly navíc“, vězte, že nás vede snaha o maximální podporu při prodeji Vaší nemovitosti. Díky dlouholetým zkušenostem velmi dobře víme, že řádně připravenou nemovitost lze prodat za kratší dobu a co možná nejvyšší částku.

 

Přejeme úspěšný prodej!

VIDEO Z NEMOVITOSTI   Ve vyhlédavané lokalitě u přehrady v Brně Bystrci Vám navízíme...
Prodej velmi hezkého a prostorného bytu o dispozici 2+kk na ulici Bezručova, Brno - Staré...
Nabízíme exkluzivně k prodeji pěkný pozemek - zahradu v Kanicích, okr. Brno-venkov, cca...
Prodej stavebního pozemku s platným územním rozhodnutím na stavbu dvoupodlažního...
Graflunds
Realitní kancelář Graflunds nabízí