lis21

Jak vybrat solidní realitní kancelář

Kategorie // Blog

V tom našem realitním byznysu se to jen hemží různými všetečnými otázkami: Proč investovat do nemovitostí? Koupit raději byt nebo dům? Proč si někteří prodávající chtějí prodat nemovitost sami bez pomoci RK? Proč někteří prodávající chtějí určovat cenu nemovitost sami?... J Další otázkou, na kterou se dnes zaměříme, je „Jak vybrat solidní realitku?“

 

Vzhledem k poněkud „uvolněnějším mravům“, panujícím v České republice (nejen) v oblasti podnikání s realitami, kdy neexistuje žádná zákonná norma, která by stanovovala podmínky pro působení na realitním trhu a realitním makléřem se tedy může stát v podstatě kdokoliv, kdo kolem sebe mává živnostenským oprávněním pro zprostředkování obchodu s nemovitostmi, budou pravděpodobně prvním kritériem, které nás donutí „zastříhat ušima“ při výběru realitní kanceláře, reference. Pořizování nebo zbavování se nemovitostí je co do financí natolik závažnou transakcí, že každý rozumně uvažující člověk se raději obrátí na přáteli a známými doporučenou a prověřenou firmu, než na někoho, kdo se sice rád a hodně camrá, ale po něm potopa.

 

Pokud jsme neměli to štěstí, že by nám někdo ze známých doporučil spolehlivou realitní kancelář, nezbývá, než se pohodlně usadit a všechny realitní kanceláře, které pro nás připadají v úvahu, si důkladně proklepnout na internetu. Internet je opravdu mocný nástroj, takže za relativně krátkou dobu se můžeme dozvědět většinu toho, co nás zajímá – jak dlouho kancelář působí na trhu s nemovitostmi, jaké jsou služby, které nabízí (tedy jinými slovy za co si kancelář účtuje tzv. provizi), jak kvalitní je inzerce nabízených nemovitostí,… Zkrátka a dobře - realitní kancelář by na nás i takto „na dálku“ přes internet měla působit důvěryhodně.

Na první pohled by se mohlo zdát, že na důvěryhodnosti každé realitní kanceláře přidává členství v Asociaci realitních kanceláří, popř. v Realitní komoře, bohužel členství v těchto organizacích není zárukou profesionality, neboť se jedná také o placenou službu.

Mnohem větší váhu má Pojištění profesní odpovědnosti. Není sice povinné, ale solidní realitní kancelář si je vědoma toho, že k nepředvídatelným komplikacím může dojít, a proto se snaží postavit k problémům čelem a v první řadě chránit klienta.

 

Naprostou samozřejmostí by v případě solidní realitní kanceláře mělo být zprostředkování veškerého právního servisu u renomované právní kanceláře, včetně poskytnutí finančního experta pro případ nutnosti zajištění finančních prostředků formou hypotéky. Solidní realitní kancelář by měla rovněž tak zajistit veškeré úkony spojené s převodem nemovitosti v katastru nemovitostí atd.

 

Fázi „on-line detektivní činnosti“ máme zdárně za sebou, nyní nastává fáze prvního telefonického kontaktu. Je dobré dát na vlastní pocity, které v nás komunikace s makléřem vyvolá, všímáme si, jak moc ochotný (či neochotný) dotyčný je, přece jen mu hodláme svěřit naše úspory, popř. nemovitost, ke které máme často citový vztah, takže pozdější komunikace zredukovaná na 1 SMS měsíčně (když dobře) nebude zřejmě pro zdárné završení našeho obchodu to pravé ořechové.

Všímáme si také toho, kolik informací je makléř ochoten (a schopen!) poskytnout a nakolik profesně zdatný se nám jeví.

 

Ale dost už „suché lustrace“ po internetu a telefonu, nepřátel se nelekejme, na množství (realitek) nehleďme a vyrazme raději do terénu na schůzku s makléřem.

První schůzku se vždy snažíme domluvit v sídle firmy, abychom omrkli realitní „podhoubí“, do kterého se hodláme do budoucna na nějaký ten čas „zasadit“. Nejednáme v kavárnách, na vlastní oči se přeci chceme přesvědčit o tom, že mezi vlastní prezentací realitní kanceláře a skutečností není žádný rozdíl. Nic proti garážovým firmám (každý nějak začínal), nicméně stát se může i to, že ačkoliv na internetu se realitka pyšní doslova výstavními prostorami, samotné jednání se pak odehrává v zakouřené „kanceláři“, která se nachází v polorozbořeném domě. V podobných případech na nic nečekejte a ze spolupráce raději vycouvejte.

 

Makléř by měl při jednání pozorně naslouchat veškerým Vašim dotazům a ty, na něž v danou chvíli nezná odpověď, by si měl poznačit a zodpovědět je při nejbližší možné příležitosti. Odborník se nevyznačuje tím, že se snaží za každou cenu mazat med kolem úst, ale schopností poskytovat fundované informace, kterými disponuje buď okamžitě, nebo si je v případě potřeby dohledá. Rovněž tak Vám sdělí reálnou hodnotu Vaší nemovitosti bez ohledu na to, jak o hodnotě nemovitosti smýšlíte Vy.

 

Správný makléř by měl být po celou dobu Vaší „realitní plavby“ spolehlivým lodivodem a neměl by dopustit, abyste se v tom nepřehledném realitním moři utopili.

 

Přejeme Vám šťastnou plavbu! J

VIDEO Z NEMOVITOSTI   Ve vyhlédavané lokalitě u přehrady v Brně Bystrci Vám navízíme...
Prodej velmi hezkého a prostorného bytu o dispozici 2+kk na ulici Bezručova, Brno - Staré...
Nabízíme exkluzivně k prodeji pěkný pozemek - zahradu v Kanicích, okr. Brno-venkov, cca...
Prodej stavebního pozemku s platným územním rozhodnutím na stavbu dvoupodlažního...
Graflunds
Realitní kancelář Graflunds nabízí