pro01

Jak to vidí zkušený realitní makléř

Kategorie // Blog

Standa bydlí v Uherském Hradišti. Dojíždí za prací do Brna. Standa miluje Olinku, která rovněž tak bydlí v Uherském Hradišti, ale Olinka má to štěstí, že zde i pracuje. Standa s Olinkou řeší už nějakou dobu Standovo každodenní dojíždění do Brna a zpět, neboť je poměrně nákladné a časově náročné. Nejjednodušším řešením by pochopitelně bylo, kdyby si Standa pronajal v Brně malý byt a do Uherského Hradiště se vracel pouze na víkendy, ovšem tuto variantu Olinka striktně zatrhla. Samozřejmě, vyřešilo by to dosavadní finanční náklady na dojíždění, ale co jejich láska?!?!?!?!?

I dali hlavy dohromady. Standu napadlo, že by nebylo od věci pořídit pěkný byteček někde na půli cesty mezi Brnem a Uherským Hradištěm… Co takhle Slavkov u Brna? Tam budou ceny za nemovitosti jistě nižší než v Brně a budou to mít blíž původnímu bydlišti, kde mají oba své rodiče. Olinka ovšem moudře namítá, že tím pádem se situace s dojížděním příliš nevyřeší, neboť v tomto případě to bude i ona, kdo by musel dojíždět za prací zpět do Uherského Hradiště. Standa je muž činu a když se pro něco rozhodne, nějaké logistické překážky ho nezastaví. No tak si Olinka najde novou práci ve Slavkově a basta fidli. Že byla ve své původní práci spokojená? No a?!?!? Vlastní blaho je v tomto případě potřeba obětovat na oltář blaha společného, to dá rozum! A Standova práce je pochopitelně důležitější než ta její (…), takže konec diskusím, rozhodnuto jest.

Mezi nemovitostmi nabízenými toho času ve Slavkově objeví naše hrdličky krásný byt v novostavbě a (dle jejich názoru) nic nebrání tomu, aby jejich vztah postoupil do vyššího levelu. Byt tedy koupí a…

…zazvonil zvonec a pohádky je konec, chtělo by se říci. Nyní ovšem do hry vstupuje zkušený realitní makléř (zkráceně ZRM), který má na celou věc diametrálně odlišný názor. Tento by se dal v podstatě shrnout do lakonického prohlášení VŠECHNO ŠPATNĚ.

V první řadě by místo koupě rozhodně doporučoval pronájem. Standa je veden motivací ušetřit, což se ovšem příliš neslučuje s jeho rozhodnutím KOUPIT. Kromě Damoklova meče v podobě hypotéky (předpokládáme, že nemá naškudleno tolik, aby si mohl dovolit úhradu bytu v hotovosti), bude coby budoucí majitel bytu nucen upsat se společenství vlastníků a tím pádem sypat peníze na opravy společných prostor (fond oprav atd.).

Standa má pravdu v tom, že ceny nemovitostí v malých městech jsou ve srovnání s cenami ve velkoměstech poněkud přijatelnější, ZRM to ovšem vidí i z té druhé stránky: cena nemovitostí je vyjádřena nabídkou a poptávkou a kde není práce, nebude pochopitelně poptávka po bydlení tak žhavá, jako někde, kde je práce dostatek. Pokud už se pro koupi bytu rozhodnout, pak spíše tam, kde je hodnota nemovitostí stálá, popř. roste a nikoliv tam, kde má spíše klesavou tendenci. Stando, a ty měj na paměti – za míň koupíš, za míň prodáš!

Standa s Oli si medí v krásné novostavbě, ovšem neuvědomují si, co si pochopitelně uvědomuje ZRM, a sice to, že až budou chtít jednoho dne svoji novostavbu prodat, nebudou mít příliš prostoru k manévrování ohledně ceny, protože byt se kupoval jako nový, tudíž na nějaké velké rejžování při prodeji to nevypadá. Jóóó kdyby byli bývali koupili levně nějakou vybydlenou barabiznu, kterou by poté parádně zrekonstruovali, to by byl panečku prodej se ziskem!

Jelikož životem opráskaný ZRM má také jako nutný vedlejšák i psychologii, poslední pomyslný klacek, který našim cukrující hrdličkám přisviští pod nohy, bude upozornění, že pokud je vztah teprve v počátcích, je přinejmenším bláhové vrhat se do hurá akcí typu „Koupíme si byt!“. Rozhodně se vyplatí býti ze začátku spíše zdrženlivější a rozhodnout se pro pronájem, jelikož čert nikdá nespí, a i když se Oli zatím jeví jako oddaná a submisivní žínka a Standa jako muž na pravém místě, časem se může všechno změnit a v případě rozchodu je rozhodně ekonomičtější přijít během výpovědní lhůty o 3 nájmy, než kdovíjak dlouho a v kdovíjak vyhrocené atmosféře řešit odprodej bytu (To si, hrdličky, nechte až na rozvod! – pochechtává se ZRM).

 

Co dodat závěrem? Milujte se a bydlete, ale nezapomínejte přitom na zdravý rozum J

VIDEO Z NEMOVITOSTI   Ve vyhlédavané lokalitě u přehrady v Brně Bystrci Vám navízíme...
Prodej velmi hezkého a prostorného bytu o dispozici 2+kk na ulici Bezručova, Brno - Staré...
Nabízíme exkluzivně k prodeji pěkný pozemek - zahradu v Kanicích, okr. Brno-venkov, cca...
Prodej stavebního pozemku s platným územním rozhodnutím na stavbu dvoupodlažního...
Graflunds
Realitní kancelář Graflunds nabízí